Normal_copyright_stockfreeimages_studie_opdracht_gsm_klas

Zomerscholen zijn effectief tegen zittenblijven, dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf heden kunnen de scholen in het voortgezet onderwijs de subsidie aanvragen voor het inrichten van een zomerschool in de zomervakantie tegen zittenblijven. Aanvragen kan tot 12 maart bij DUO. Dit meldt de VO-raad.

Leerlingen die naar een zomerschool gaan, worden tijdens de zomervakantie bijgespijkerd in vakken waarop zij gezakt zijn zodat ze nog een tweede kans krijgen om alsnog naar het volgende schooljaar over te gaan. Van de 241 scholieren die in 2013 een zomerschool volgden ging 85 procent alsnog over. Van die groep is 75 procent van de leerlingen in het volgende schooljaar opnieuw bevorderd of geslaagd voor het examen. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. De universiteit deed dit onderzoek aan de hand van de pilot die CNV Onderwijs en de VO-raad twee jaar hebben uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat de zomerschool zittenblijvers helpt in alle leerjaren van het voortgezet onderwijs. De zogenaamde kernvakken van het voortgezet onderwijs zijn de meest gekozen vakken voor de zomerschool, zoals wiskunde (33%), Nederlands (13%) en Engels (11%). 

© Nationale Onderwijsgids