Normal_attractiepark_efteling_pardoes

Een scholengemeenschap in Schiedam heeft een oplossing tegen hangjeugd ontdekt. Op de scholen  wordt tegenwoordig 's avonds muziek uit de Efteling gedraaid, om te voorkomen dat leerlingen laat op de avond op het schoolplein rondhangen. De methode blijkt effectief. Dit meldt de Telegraaf.

“We hebben het eerst met klassieke muziek geprobeerd, maar de jeugd van tegenwoordig blijkt de klanken van Bach en Mozart tot onze grote verbazing eigenlijk wel te waarderen. De jochies liepen in ieder geval niet weg. Toen kwamen we op het idee om Efteling-muziek te proberen”, legt facilitair medewerker Daan Bartels van Scholengemeenschap Spieringshoek uit.

Een geluidsinstallatie bij de ingang van de school draait nu sinds kort deuntjes uit het Kaatsheuvelse attractiepark. De aanstekelijke deuntjes blijken zo irritant dat jongeren massaal wegblijven. Voormalig componist van de Efteling, Ruud Bos, moet hartelijk lachen om het verhaal. “Wat een bizar gegeven. Zeker omdat ik deze nummers heb gecomponeerd met het idee: het publiek moet dit leuk gaan vinden. Toch kan ik me wel voorstellen dat je na een tijdje genoeg krijgt van zo'n oorwurm. Herhaling is irritant. Elke ochtend Brinta-pap is ook niet prettig.”

De buurt is blij dat de hangjongeren wegblijven. “Als we de speaker uitzetten, krijgen we van omwonenden meteen de vraag of hij weer aan kan”, vertelt Bartels. De facilitair medewerker vindt deze methode vriendelijk en doordacht. “Je kunt natuurlijk ook zo'n kastje installeren met een pieptoon die alleen voor jongeren te horen is, maar dat vinden we een onaangenaam idee”, aldus Bartels. 

© Nationale Onderwijsgids