Normal_normal_novum.15-4-2013.0003

Sinds dit jaar is het schooladvies van de basisschool over het niveau van een kind bindend. Maar middelbare scholen willen dit advies omzeilen. Ze willen meer houvast, zo zouden ze ook de toetsscores in willen zien. Dit constateren de Landelijke Ouderraad en PO-Raad, zo meldt Trouw.

Basisscholen en ouders zien middelbare scholen zoeken naar alternatieven om het schooladvies van de basisschool te controleren. "Maar middelbare scholen zouden erop moeten vertrouwen dat een basisschool die een kind acht jaar heeft meegemaakt echt wel weet wat het aankan”, zegt Petra Hietbrink van de Landelijke Ouderraad. Zij krijgen klachten binnen van ouders die het verzoek van de middelbare school krijgen om bijvoorbeeld de resultaten van de Entreetoets uit groep 7 te laten zien.
 
Ouders maken zich zorgen om het schooladvies van hun kind, is de indruk van de Landelijke Ouderraad. Van het aantal telefoontjes dat zij de afgelopen maanden binnen krijgen gaat 15% van de vragen over het schooladvies. "Dat is een aanzienlijk percentage", zegt woordvoerder Arline Spierenburg. "De vraag van een individuele ouder is vaak de vraag van een grote groep ouders. Als een ouder uit de medezeggenschapsraad belt, betekent dat dat veel meer ouders rond een school die zorg hebben."
 
De PO-Raad ziet in regionale 'plaatsingswijzers' dat middelbare scholen met basisscholen afspreken dat het advies aangepast kan worden na onderling overleg. Dat mag niet: de basisschool is de baas over het advies. Voor 1 maart moeten alle basisscholen zo'n 190.000 kinderen een schooladvies hebben gegeven.

© Nationale Onderwijsgids