Normal_maxima

Op donderdag 5 februari wordt het Beroepenfeest Almere On Stage voor vmbo-leerlingen geopend door Koningin Máxima. Zo'n 1300 vmbo'ers en 300 vakmensen gaan hier met elkaar in gesprek over hun beroep en werkdag. On Stage levert een bijdrage aan het keuzeproces en ondernemersvaardigheden van vmbo-leerlingen. Dit meldt de VO-raad. 

Tijdens het beroepenfeest wisselen leerlingen en vakmensen visitekaartjes uit om vervolgens afspraken te maken voor een werkbezoek op de 'Doe Dag' twee weken later. Deze aanpak blijkt effectief. Maar liefst 25% van de eerste lichting On Stage leerlingen hebben contact gehouden met de vakmensen. Hierdoor hebben ze bijbaantjes en stages gekregen en velen van hen hebben er zelfs een baan aan overgehouden.

Almere On Stage, een onderdeel van Onderwijs on Stage, is een landelijk 'Positief Beroeps Podium' voor vmbo-leerlingen. Naast Almere zijn er dit schooljaar ook Beroepenfeesten in Sliedrecht, Zuidwest Friesland, Westland, Breda, Zoetermeer, Regio Venlo, Delft en Doetinchem. Per gemeente doen gemiddeld 1000 leerlingen en 250 vakmensen mee. 

In het kader van On Stage worden het hele schooljaar al diverse activiteiten georganiseerd om de leerlingen voor te bereiden op hun loopbaan. Zoals trainingen voor leerlingen en docenten, briefings voor vakmensen. Ook biedt het project Almere On Stage diverse lesmaterialen aan. Tijdens de Beroepenfeesten wordt dit jaar ook aandacht besteed aan het 15-jarig bestaan van het vmbo.

© Nationale Onderwijsgids