Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie
Zeven onderwijsorganisaties maken zich grote zorgen over de kwaliteit van de centrale rekentoets voor het middelbaar onderwijs. In een brandbrief die op maandag naar de Tweede Kamer werd gestuurd slaan onder meer de VO-raad, de Algemene Onderwijsbond en CNV Onderwijs alarm. Dit meldt de NOS. 
 
Sinds het schooljaar 2013-2014 moeten alle leerlingen uit het voortgezet onderwijs de centrale toets maken. Volgend schooljaar wil staatssecretaris Dekker de toets gaan koppelen aan het diploma. Als dit gebeurt, houdt dit in dat een leerling die de toets niet haalt, zakt voor het eindexamen. 
 
In de brandbrief stellen de zeven onderwijsorganisaties dat zij Dekkers plannen en de termijn die er voor staat onaanvaardbaar vinden. De organisaties hebben meerdere bezwaren, zo staat te lezen in de brief. Ten eerste wordt er alarm geslagen over het niveau van de toets. "Wij willen dat leerlingen op geen enkele manier de dupe worden van overhaast ingevoerde regelgeving, slechte toetsen en onderwijs dat nog niet overal op peil is", schrijven ze. Daarnaast zijn de organisaties het niet eens met Dekkers plan om de rekentoets aan het eindexamen te koppelen. Hierdoor zou het rekenen 'onevenredig veel gewicht' krijgen. "Deze toetsen zijn bedoeld om te onderzoeken in welke mate leerlingen de referentieniveaus beheersen, maar ze lijken steeds meer een doel op zich te worden." De onderwijsorganisaties steunen wel Dekkers intentie om het rekenonderwijs te verbeteren. 
 
De Tweede Kamer debatteert volgende week over de rekentoets. Klik hier om de brief te lezen. 
 
© Nationale Onderwijsgids