Normal_aula_pauze_hbo_mbo_wo_universiteit_studenten

Een leerpark of boulevard, waar vmbo, mbo en bedrijfsleven samenkomen, moest het imago van het beroepsonderwijs verbeteren en de doorstroom van leerlingen stimuleren. De inmiddels bestaande leerprojecten lijken echter niet aan die ambitie te kunnen voldoen. Uit een inventarisatie van dagblad Trouw bij drie locaties in Groningen, Dordrecht en Enschede zou blijken dat leerparken slecht presteren en vaak een zwakke beoordeling krijgen van de inspectie.

Het concept van een gezamenlijke locatie voor voorbereidend en middelbaar beroepsonderwijs en bedrijfsleven is populair. Zo stelde het kabinet twee jaar geleden 100 miljoen euro beschikbaar om op deze wijze het techniekonderwijs te stimuleren. De leerparken zouden de doorstroom van leerlingen naar het vervolgonderwijs en de aansluiting op de arbeidsmarkt moeten verbeteren. De instellingen kunnen informatie over leerlingen “met een warme hand” doorgeven, wat schooluitval zou voorkomen.

Uit de inventarisatie blijkt dat deze verwachtingen in de praktijk niet uitkomen. Op de vmbo-boulevards in Groningen, Dordrecht en Enschede blijkt de doorstroom van leerlingen niet beter dan op een reguliere school voor vmbo. Daarbij komt dat de scholen vaak zijn begonnen met een zeer zwakke beoordeling van de onderwijsinspectie. Van de scholen uit het onderzoekje heeft alleen De Kluiverboom uit Groningen de onderwijskwaliteit weten te verbeteren, drie jaar na de opening. De andere twee staan nog steeds als zwak te boek. De nieuwbouw van de drie onderwijslocaties kostte tientallen miljoenen, maar de panden voldoen niet aan de vraag, ze zijn of te groot of te klein.

Erik van de Noordenne, directeur van het Drechtsteden College voor mbo in Dordrecht, heeft wel een verklaring voor de tegenvallende prestaties van de leerparken.  Volgens hem is het voor de roc's niet makkelijk om zich sterk te richten op de doorstroom van vmbo'ers van het leerpark. Leerlingen van andere vmbo-scholen willen ook naar dat roc. Andersom kunnen de leerlingen van het leerpark ervoor kiezen elders hun opleiding te vervolgen. Daarnaast neemt het aantal leerlingen dat doorstroomt naar de havo op een reguliere scholengemeenschap licht toe.

De MBO Raad en de Onderwijsinspectie geven geen officiële reactie op de resultaten van de vmbo-leerprojecten. Wel voert de inspectie een speciale controle uit bij nieuwe gezamenlijke locaties voor beroepsonderwijs.

© Nationale Onderwijsgids