Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Nederlandse jongeren zijn er steeds minder overtuigd van dat alle mensen wereldwijd gelijkwaardig aan elkaar zijn. De afname van deze overtuiging is het sterkst te zien als het gaat om de verdeling van werk en middelen. Dit blijkt uit onderzoek van van Kaleidos Research.

Het onderzoeksbureau bracht drie jaar lang het gedrag en wereldbeeld in kaart van Nederlandse jongeren tussen 12 en 17 jaar oud. Het jaarlijkse onderzoek dat in 2012 van start ging, volgde ruim 1800 jongeren. De onderzoekers keken naar aspecten als altruïsme versus eigenbelang en het besef dat er afhankelijkheid bestaat tussen mensen en landen in de wereld.

Opvallend is dat Nederlandse jongeren in de afgelopen drie jaar minder overtuigd zijn geraakt van het gegeven dat alle mensen wereldwijd aan elkaar gelijkwaardig zijn. In de studie zijn verschillende aspecten van gelijkwaardigheid uitgevraagd, en de afname is het sterkst terug te zien als het gaat om ‘economische’ gelijkwaardigheid. Nederlandse tieners vinden steeds minder dat de kans op een baan in Nederland voor buitenlandse arbeiders gelijk moet zijn aan de kans op werk voor de Nederlandse jongere zelf.

© Nationale Onderwijsgids