Logo_eduwiek
Het Roelof van Echten College, Stichting Legato, RENN4 en de gemeente Hoogeveen gaan met elkaar het onderwijsconcept Eduwiek uitbouwen. Eduwiek gaat onderdak bieden aan kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en aan leerlingen van het praktijkonderwijs en vmbo van het Roelof van Echten College (RvEC). De partijen hebben op dinsdag een overeenkomst getekend. Dit meldt de Onderwijs Nieuwsdienst. 
 
Eduwiek is een uniek onderwijsconcept, aldus Albert Weishaupt, directeur van het RvEC. “Het totale aanbod aan onderwijs en zorg wordt beschikbaar voor alle kinderen, ook voor excellente kinderen. Onder het motto ‘samen waar het kan, apart als het moet’ kunnen we leerlingen kleinschaligheid bieden als ze dat nodig hebben, maar combinaties van onderwijs als hun talent daarom vraagt. Daarmee maken we een einde aan de stigmatisering van kinderen. Binnen Eduwiek staan de mogelijkheden van het kind centraal.” Volgens de gemeente Hoogeveen wordt Eduwiek een belangrijk middel om leerlingen in het speciaal onderwijs een goed toekomstperspectief te bieden. Wethouder Jan Steenbergen: "Het bereidt ze goed voor op een vervolgopleiding." 
 
Op dinsdag hebben de partijen afgesproken vaart te zetten achter de investering in de nieuwe huisvesting voor het voortgezet speciaal onderwijs aan de Voltastraat in Hoogeveen.  De gemeente investeert 6 miljoen euro in de nieuwbouw voor de scholen. Het RvEC investeert 11 miljoen euro. Het is de bedoeling dat het totale onderwijsconcept van Eduwiek in een keer gerealiseerd wordt, inclusief de nieuwbouw van het vmbo en praktijkonderwijs van het Roelof van Echten College. Door alle onderdelen samen te voegen op één locatie ontstaat er een efficiënte huisvesting, aldus de partijen. Er is al een nieuw woon-, zorg- en behandelcentrum aan de Voltstraat gebouwd, Ambiq. Dit centrum is inmiddels in gebruik. Naar verwachting wordt in 2015 gestart met de bouw van de nieuwbouw en eind 2016 moeten de leerlingen uit hun tijdelijke huisvesting over kunnen naar het nieuwe Eduwiek. 
 
© Nationale Onderwijsgids