Project Onderwijs Pioniers

Zo’n 45 leraren mogen hun idee om ICT beter in te zetten in de klas, en om zo het onderwijs te vernieuwen of te verbeteren, in praktijk gaan brengen. Het ministerie van OCW stelt een bedrag van €150.000 beschikbaar aan leraren om hun plannen nog dit schooljaar op hun school te realiseren. Het beste idee komt in aanmerking voor de Onderwijs Pionierstrofee. Dit meldt de Rijksoverheid. 

Volgens minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker moeten meer bevlogen leraren de ruimte en ondersteuning krijgen om hun eigen werkomgeving, de school en het onderwijs als geheel, te verbeteren. Tot 1 juni 2014 konden basisschoolleraren of leraren uit het voortgezet onderwijs met een goed idee op zak zich aanmelden. Uit de ingediende plannen blijkt dat veel leraren kansen zien om beter samen te werken, kennis te delen, of meer ondernemerschap in het onderwijs te brengen. 
 
De initiatiefnemers van de geselecteerde ideeën ontvangen een budget (variërend van 3.500 tot 5.000 euro) om naar eigen inzicht te besteden, zolang de besteding maar bijdraagt aan het realiseren van hun idee. De Pioniers worden in een netwerk aan elkaar verbonden om ook tussen de Pioniersdagen door kennis en ervaringen uit te wisselen. De Pioniers worden bovendien begeleid door een coach. Meer informatie is te vinden opwww.onderwijspioniers.nl
 
“Het is zonde als goede ideeën binnen de muren van het klaslokaal blijven hangen,”aldus minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker, ”want van goede plannen, daar wordt het hele onderwijs beter van. Het project Onderwijs Pioniers daagt leraren uit en maakt het beroep aantrekkelijker.”
 
© Nationale Onderwijsgids