Normal_handtekening

Na maanden getrouwtrek is er een onderhandelaarsakkoord tot stand gekomen voor de cao voortgezet onderwijs. “We hebben plussen voor jong en oud,” aldus AOb-bestuurder voortgezet onderwijs Ben Hoogeboom. 

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) is de cao een goede stap vooruit, al blijft het geven en nemen. Een belangrijk winstpunt voor de vakbonden is dat de werkdruk omlaag gaat; docenten kunnen één uur minder gaan lesgeven, waardoor een lestaak van 23 uur nu tot de mogelijkheden behoort. 
Daarentegen wordt de Seniorenregeling versoberd en verschuift de ingangsleeftijd naar 57 jaar. Het aantal op te nemen senioren-uren wordt gehalveerd. 
 
Jonge docenten
Intredende leraren krijgen bij hun eerste aanstelling een dienstverband voor tenminste 0,5 fte. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe leraren niet uit het onderwijs stappen, is afgesproken dat startende docenten de eerste twee jaren minder lessen geven. 
 
Nullijn van tafel
Vanaf augustus 2014 worden de lonen structureel met 1,2% verhoogd. Ook het entreerecht, waarmee docenten naar een hogere salarisschaal kunnen doorstromen, blijft voorlopig bestaan, al vervalt deze regeling na juli 2015 grotendeels.
 
De cao ligt nu ter goedkeuring bij de achterban van de vakbonden en werkgevers. Na akkoord zal de cao vanaf 1 augustus 2014 gelden voor één jaar. 
 
Lees hier de afspraken in de nieuwe cao-vo. (PDF)