Achmed Baâdoud, Stadsdeelvoorzitter, Ouderteams

AMSTERDAM - Een pilot op het Calvijn met Junior College, waarin werkloze ouders worden ingezet in schoolveiligheidsteams om de veiligheid op scholen in Amsterdam Nieuw-West te bewaken, is erg goed bevallen. Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud wil het concept nu uitbreiden naar alle scholen voor basis- en voortgezet onderwijs in het stadsdeel. Dat meldt Metronieuws.

"Het is een win-winsituatie. De veiligheid op school wordt gegarandeerd en de werkloze ouders blijven in beweging", aldus Baâdoud. Ook de betrokkenheid en sociale cohesie van de ouders wordt door het idee vergroot. In de schoolveiligheidsteams werken de ouders samen met de school, de politie en de gemeente. Tijdens de proef op het Calvijn met Junior College daalde het aantal geregistreerde incidenten flink. Door de aanwezigheid van een agent en een leerplichtambtenaar nam tevens het verzuim op de middelbare school af.

Baâdoud heeft al een groep enthousiaste ouders zonder baan die graag een team willen vormen op een van de andere scholen in het stadsdeel. Zij kunnen met behoud van uitkering met het project werkervaring opdoen en geven meteen een goed voorbeeld aan de leerlingen. Iedere deelnemer zal aangesteld worden voor een periode van zes maanden, waarna zij plaats zullen maken voor een nieuwe groep. De stadsdeelvoorzitter denkt er vanwege het succes al aan om dergelijke teams in te zetten bij sportverenigingen en in het openbaar vervoer.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem