Normal_10376

AMSTERDAM (Novum) - Geneticus en arts Hans Clevers volgt op 1 juni Robbert Dijkgraaf op als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Clevers' benoeming geldt voor een periode van vier jaar. Dijkgraaf maakte in november bekend de KNAW te verruilen voor het Amerikaanse Institute for Advanced Study in Princeton.

Clevers is volgens de KNAW een van de meest bekroonde wetenschappers van Nederland. Eerder deze maand werd bekend dat hij de prestigieuze internationale Heinekenprijs voor de Geneeskunde van de KNAW krijgt.

Op dit moment is Clevers nog directeur van het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek van de KNAW en hoogleraar moleculaire genetica aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Om belangenconflicten te voorkomen treedt hij per 1 juni terug als directeur van het Hubrecht Instituut en komt hij in dienst van het UMC Utrecht, waardoor hij zijn onderzoekswerk wel kan voortzetten.

Clevers stelt zich een wetenschapper in hart en nieren te voelen. "Het presidentschap van de KNAW is dé plek in Nederland waar ik vanuit die identiteit een stempel kan drukken op de relatie tussen wetenschap en maatschappij."