Actiegroep Student RUG eist opstappen universiteitsbestuur

Actiegroep Student RUG eist dat het universiteitsbestuur opstapt. Aanleiding van dit besluit is omdat dinsdagavond de politie het bezette Academiegebouw moest ontruimen. Daarbij zou de politie hardhandig hebben opgetreden. Dat meldt OOG TV.

Tussen de vijftig en zestig studenten hadden dinsdag het Academiegebouw bezet. Ze eisten dat het ontslag van docent Susanne Täuber wordt teruggedraaid. In maart werd het gebouw ook al bezet en toen werden er afspraken gemaakt over een dialoog. Die dialoog vond dinsdag plaats, maar toen bleek dat dit niets opleverde gingen de studenten over tot een bezetting. Op beelden is te zien hoe studenten later door agenten uit het gebouw werden gesleurd. Universitair docent Donya Ahmadi kwam kijken omdat ze wat van het tumult meekreeg en werd vervolgens door een agent met een wapenstok geslagen.

Student RUG

Student RUG meldt dat de universiteit een volkomen vermijdbare escalatie heeft gepleegd tegen vreedzaam demonstrerende studenten. “Het bestuur beweert dat we hun verzoek tot dialoog hebben afgewezen, maar dat is niet waar”, aldus Student RUG. “We stonden open voor een gesprek, maar onze eis werd schaamteloos afgewezen. We lieten het vervolgens aan het bestuur over om te reageren, en zij reageerden door de politie te bellen en geweld tegen studenten op universiteitsterreinen af te dwingen. Vanwege hun nalatigheid, incompetentie en flagrante onvermogen om te reageren op de sociale veiligheidscrisis, eisen we het aftreden van het College van Bestuur.”

Universiteitsbestuur 

Het universiteitsbestuur heeft inmiddels ook een reactie gegeven. “Als universiteit staan we voor een open dialoog waarin alle onderwerpen bespreekbaar zijn. Dat doen we op een constructieve en respectvolle manier, zodat iedereen op een goede en veilige manier kan werken en studeren. Daar voelen wij ons verantwoordelijk voor. We zorgen ervoor dat alle leden van de RUG-gemeenschap, inclusief mensen die niets te maken hebben met de bezetting, dit kunnen blijven doen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk