'Slimme camera's' in de Universiteit Leiden moeten nu echt definitief weg

Universiteit Leiden stopt nu definitief met het gebruik van de ‘slimme camera’s’. De ‘slimme camera’s’ kwamen vorig jaar in opspraak omdat ze de privacy schonden van studenten en medewerkers. Het besluit volgt op een negatief advies van de universiteitsraad. Dat meldt Omroep West. 

De zogenoemde ‘personentellers’ werden in de coronatijd opgehangen om te kijken of iedereen zich wel aan de coronaregels hield in de universiteitsgebouwen. De universiteit gebruikte de camera’s vervolgens ook om te kijken of er studieruimtes beschikbaar waren. Uiteindelijk bleek in december 2021 dat de camera’s slecht beveiligd waren.

Onveilige en verouderde versleuteling 

Vorig jaar werden er maatregelen getroffen en de camera’s werden toen tijdelijk uitgezet. De functionaris gegevensbescherming van de universiteit deed een onderzoek en daaruit bleek dat gebruikers zonder in te loggen informatie via de camera’s konden zien. De wachtwoorden waren met een onveilige en verouderde versleuteling beveiligd. 

Het lukte maar niet om de zorgen over de onbeveiligde camera’s weg te nemen en daarom heeft de universiteit nu besloten om de camera’s definitief uit te zetten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk