Normal_adv_-_nog_5-6

Het onderwijs krijgt tegenwoordig steeds meer met internationale studenten te maken. Het is natuurlijk erg belangrijk om ervoor te zorgen dat deze studenten zich goed op hun plek voelen. Het aanbieden van de juiste mogelijkheden vergroot de kans op goede prestaties en zorgt ervoor dat ze gemakkelijk met de andere leerlingen mee kunnen in de dagelijkse gang van zaken. Hoe je ervoor zorgt dat internationale studenten zich direct thuis voelen, dat lees je hier.

1. Welkomstmateriaal en instructies in eigen taal

Niet alle internationale studenten beheersen de Engels taal even goed. Ook de studenten die het Engels goed beheersen zullen zich waarschijnlijk comfortabeler voelen wanneer ze in eerste instantie in hun eigen taal worden aangesproken. De eerste tijd in het buitenland zorgt sowieso voor onzekerheid, hiermee neem je een deel ervan weg. Het goed laten vertalen van deze documenten is dan ook van groot belang. Met een klungelige vertaling maak je direct een onprofessionele indruk. Daarom kun je het vertalen van deze documenten het beste overlaten aan een professioneel vertaalbureau zoals Vertaalbureau Fairlingo. Daar kun je de documenten direct in alle talen laten vertalen. Fijn voor de studenten én voor de begeleiders als zij zich direct thuis voelen.

2. Het (opnieuw) drukken van promotie materialen

Ook scholen hebben natuurlijk verschillende promotiematerialen. Brochures, visitekaartjes maar ook de website zijn vaak in de Nederlandse taal geschreven. Probeer indien mogelijk ook de promotie materialen in verschillende talen (waaronder Engels) aan te bieden. Zo zijn alle promotiekanalen door alle studenten te begrijpen. Houd naast het vertalen van documenten dus ook het drukken van nieuwe promotiematerialen in het achterhoofd.

3. Ondersteun in het vinden van huisvesting

Het vinden van geschikte huisvesting is voor een geboren en getogen Nederlander al lastig; laat staan voor een internationale student. Bied als school zijnde meerdere mogelijkheden tot huisvesting aan, of zorg in ieder geval dat je hier zoveel mogelijk ondersteuning in kan bieden. Niet alleen laat dit een professionele en behulpzame indruk achter, de kans is groot dat nieuwe internationale studenten eerder voor jullie opleiding zullen kiezen.

4. Help met het brengen van structuur

Een nieuw land met nieuwe regels. Probeer de internationale studenten zoveel mogelijk te ondersteunen in de dagelijkse gang van zaken. Hoe ze boodschappen doen is natuurlijk hun eigen verantwoordelijkheid, maar het vervoer van, en naar schoollocatie kan ook ongelooflijk ingewikkeld zijn. Probeer de leerlingen zoveel mogelijk ondersteuning te bieden om (voor hun) complexe zaken minder ingewikkeld te maken. Print bijvoorbeeld bus roosters uit of zorg eventueel zelfs voor aanvullend vervoer.

5. Organiseer evenementen

Als multiculturele opleiding is het natuurlijk ook belangrijk om de vorm van de evenementen op deze mengelmoes van culturen aan te sluiten. Organiseer buiten de standaard evenementen bijvoorbeeld ook evenementen met een specifiek thema. Een landgebonden thema zoals Indische Nachten bijvoorbeeld, of misschien iets waarin alle culturen aan bod komen. Zo voelen zowel de Nederlandse als de internationale studenten zich gemakkelijker thuis.

(Deze tips worden aangeboden door Vertaalbureau Fairlingo)