Logo_open_universiteit__logo

De Open Universiteit (OU) sluit per 1 september 2018 vier van haar vijftien vestigingen. Redenen hiervoor zijn de terugloop van het aantal studenten en de groei van het digitale onderwijs. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De locaties in Emmen, Alkmaar, Breda en Den Haag gaan de deuren sluiten. Volgens woordvoerder Miranda de Kort heeft dat met name te maken met de digitalisering. Kwamen vroeger studenten naar de locatie voor een begeleidingsbijeenkomst of om te werken op de computer, tegenwoordig volgen studenten online-classes en hebben ze hun eigen laptop. De OU streeft naar een spreiding, waarbij de studenten binnen een uur op een tentamenlocatie kunnen komen.
 
De ondernemingsraad en studentenraad van de locatie Emmen brachten onlangs een negatief advies uit over het voornemen te sluiten. Beide raden missen visie en (financiële) onderbouwing voor de lange termijn. Zo zet de OU juist recent in op meer groepsonderwijs en -activiteiten die een locatie behoeven. Ook de studenten van de OU, die naast werk, gezin en maatschappelijke activiteiten studeren, wordt niet geholpen met lange reistijden voor bijeenkomsten en tentamens.
 
Inmiddels is de situatie in Emmen geëscaleerd: zes van de negen leden van de Studentenraad zijn afgetreden, waaronder het voltallige dagelijks bestuur. Ook de ondernemingsraad beraadt zich op vervolgstappen. 
 
De Open Universiteit is een niet-traditionele, openbare en publieke universiteit, waar het vooral draait om online wetenschappelijk onderwijs. Er gelden geen eisen aan vooropleiding en iedereen kan in deeltijd en eigen tempo kiezen uit tientallen modules op bachelor- en masterniveau. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids