Normal_anietenkapel__uva__universiteit_van_amsterdam

Een onderzoeker die voor de Universiteit van Amsterdam onderzoek deed naar vrouwen die zich hebben aangesloten bij terreurbeweging IS, blijkt nu op internet onder een pseudoniem te sympathiseren met jihadisten. Dit blijkt uit onderzoek van NRC. 

Onderzoeker Aysha Navest voerde het onderzoek uit samen met Annelies Moors (hoogleraar Hedendaagse Moslimsamenlevingen, UvA) en Martijn de Koning (antropoloog, UvA en Radboud Universiteit). Navest ondervroeg hiervoor 22 vrouwelijke jihadgangers. Zij concludeerde onder andere uit de gesprekken dat veel van de vrouwen niet deelnemen aan de jihadstrijd, maar slechts een huiselijk leven leiden in het kalifaat.
 
Gedurende het onderzoek heeft Navest niets laten merken van sympathie voor de gewapende jihad. NRC ontdekte dat zij op het forum Marokko.nl berichten schreef onder het pseudoniem ‘Ought Aicha’ (Zuster Aicha), waarin zij positief is over zowel IS-strijders, zelfmoordaanslagen als het werk van Osama bin Laden. In een reactie ontkent Navest de aantijgingen. Ze wilde niet ingaan op haar vermeende forumuitingen.
 
De conclusie van het onderzoek kan invloed hebben op de manier waarop justitie omgaat met vrouwen die terugkomen uit het IS-gebied. Eerdere onderzoeken over vrouwen en de jihad repten wel over de actieve rollen van vrouwen in de IS-strijd, zoals het rekruteren van nieuwe vrouwelijke jihadgangers. Het onderzoek van de UvA dicht vrouwen een kleine of geen rol toe hierin.
 
Naast de commotie bestaat er ook kriek op de onderzoeksmethode. De interviews werden afgenomen via Whats-app, zonder dat de namen van de geinterviewden bekend waren bij de onderzoekers. De twee andere onderzoekers, Moors, en De Koning, stellen dat hun ”niets is gebleken van mogelijke vooringenomenheid” van Navest en blijven achter het onderzoek staan De UvA zal externe deskundigen vragen de omstreden studie nader te bekijken. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids