Logo_robovalley-logo

De provincie Zuid-Holland verleent een subsidie van 300.000 euro voor de opzet van een RoboValley Community 2016-2018 in Delft. Stichting RoboValley gaat met het project RoboValley Community de komende tweeënhalf jaar de samenwerking tussen onderzoekers, bedrijven en overheid verbeteren door netwerkactiviteiten en themasessies te organiseren en robotica als nieuwe bedrijfstak te promoten. RoboValley Community moet de komende jaren tot een netwerk uitgroeien waarin deze deze disciplines elkaar weten te vinden. Dat meldt Provincie Zuid-Holland.

Het project wordt medegefinancierd door de TU Delft, gemeente Delft en met contributie van aangesloten bedrijven. RoboValley is een initiatief om onderzoek op het gebied van de robotica te verbinden aan ondernemers en overheid. RoboValley wil het internationale knooppunt worden voor de volgende generatie van slimme robots.

Robotisering kent ondertussen een brede toepassing voor diverse sectoren waarin Zuid-Holland uitblinkt zoals de maritieme maakindustrie, de glastuinbouw en medische technologie. Voorbeelden van dit soort toepassingen zijn een robotarm die helpt bij onderhoud van schepen, de inzet van zorgrobots of verpakkingsrobots voor groente en fruit.

Om de samenwerking tussen de partijen te verbeteren, wordt de RoboValley Community opgezet. De subsidie stelt RoboValley onder meer in staat om voorlichtings- en matchmakingsbijeenkomsten te organiseren voor investeerders en ondernemers in robotica. Ook worden er diverse themasessies en Robocafé’s georganiseerd over inhoudelijke vraagstukken binnen het domein robotisering. Het geld komt uit de subsidieregeling Regionale Netwerken Topsectoren Zuid-Holland. Met deze subsidieregeling wil de provincie het organiserend vermogen van de topsectoren en hun cross-overs versterken.

In RoboValley werken meer dan 170 robotica-onderzoekers vanuit verschillende disciplines samen met experts, ondernemers en beslissers uit zowel de publieke als private sector. Als gevolg daarvan ontwikkelt zich een uniek netwerk, met TU Delft Robotics Institute als kloppend hart. Hierdoor neemt RoboValley de leiding bij de ontwikkeling van de ‘next generation’ robotica.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids