Normal_kerk_interieur_godsdienst_religie

Diverse theologische opleidingen en onderzoekscholen hebben een landelijk platform opgericht voor de bestudering van religie en levensbechouwing, de Netherlands Academy of Religion (NAR). Dit naar aanleiding van het verkennende onderzoek ‘Klaar om te wenden’ van de KNAW. De verkeninningscommissie kwam daarin tot de conclusie dat een intensieve samenwerking nodig is voor de toekomst van de godsdienstwetenschap en theologie in Nederland. Dit melden de Protestants Theologische Universiteit (PthU) en de KNAW. 

Opleidingen en onderzoeksscholen in de theologie en religiewetenschap kampen al decennialang met de gevolgen van bezuinigingen en versnipperingen. Zowel de kwaliteit als de relevantie van het vakgebied is hierdoor onder druk komen te staan, aldus de KNAW verkenningscommissie. De commissie stelt dat een heldere visie nodig is en meer samenwerking in onderwijs en onderzoek om het tij te keren. De NAR is opgericht om deze aanbevelingen ten uitvoer te brengen.

De NAR krijgt twee hoofdtaken: het versterken van de bestudering van religie door stimulering van (interdisciplinaire) samenwerkingsverbanden en het onder de aandacht brengen van het belang van religiewetenschap. Voor dit laatste zal de NAR activiteiten stimuleren die de academische kennis van levensbeschouwing en godsdienst verbindt met het maatschappelijke, bestuurlijke, politieke en journalistieke domein.

De NAR wordt gelanceerd op 25 en 27 oktober, tijdens de Autumn School van de Nederlandse Onderzoekschool voor Theologie en Religiestudies (NOSTER) en de Netherlands Interuniversity School for Islamic Studies (NISIS) en voorafgaand aan de conferentie van het Nederlands Genootschap voor Godsdienstwetenschap (NGG). Beide bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids