Normal_bussemaker

Er komt voorlopig geen experiment met een democratische universiteit. De Tweede Kamer reageerde verdeeld op het plan van de SP. Kamerlid Jasper van Dijk diende gisteren een initiatiefnota in met dit voorstel. Dat meldt Trouw. 

De politieke partij wil dat studenten en docenten tijdens de proef op een universiteit het bestuur zelf mogen kiezen. Studenten en docenten zouden bij belangrijke besluiten instemmingsrecht krijgen. Er zou daardoor niet alleen meer democratie op universiteiten komen, maar ook de perverse prikkels in de financiering verdwijnen en het personeelsbeleid is rechtvaardig.

Minister Bussemaker van Onderwijs reageerde niet negatief op het voorstel, maar wil eerst weten hoe het bestuur van het hoger onderwijs in andere landen is geregeld. Volgens haar halen de voorstellen van SP erg veel overhoop. De bewindsvrouw vindt dat de plannen zijn gericht op de structuur van universiteiten, terwijl er juist een cultuuromslag nodig is. Bovendien moet een bestuursvorm niet door de politiek worden opgedrongen, stelt Bussemaker. Een instelling moet daar zelf voor kiezen.

Van alle partijen reageerde D66 het eest enthousiast. PvdA en GroenLinks reageerden niet afwijzend, maar waren het niet op alle punten eens met de SP. VVD, CDA en SGP zagen niets in het voorstel.

© Nationale Onderwijsgids