Normal_international_students

Nederland blijft een populaire bestemming voor buitenlandse studenten. Dat blijkt uit de rapportage Internationalisering in Beeld van EP-Nuffic. Sinds 2010 is het aantal buitenlandse studenten in Nederland gegroeid van 46.000 naar meer dan 62.000 in het studiejaar 2014-2015. Dit meldt EP-Nuffic.

Freddy Weima, directeur van EP-Nuffic, is tevreden over de constante groei van buitenlandse studenten: “Het is goed om te zien dat Nederland een aantrekkelijke studiebestemming blijft. De studenten kiezen voor ons land vanwege het hoge niveau van de universiteiten en hogescholen, het grote aanbod Engelstalige opleidingen en de open samenleving.”

De Nederlandse studenten blijven ook naar het buitenland gaan, hoewel dat aantal traditiegetrouw altijd wat achterblijft bij de Europese leeftijdsgenoten. Weima: “Op dit gebied moeten we de Nederlandse studenten en scholieren flink stimuleren om hun kansen te pakken. Een studie of stage in het buitenland is vaak een life-changing experience. Het is een investering in jezelf en je wordt aantrekkelijker voor werkgevers na je studie. Bovendien zijn er beurzenprogramma’s om de buitenlandervaring te helpen financieren, zoals bijvoorbeeld het Holland Scholarship.”

Wat verder opvalt in het onderzoek is het positieve effect van internationalisering op de Nederlandse schatkist. Dat voordeel kan dit jaar al oplopen naar meer dan 1 miljard euro. De meeste studenten die naar Nederland komen, zijn afkomstig uit Duitsland maar het aantal Britse studenten is sterk in opkomst. Overigens is deze groei alleen zichtbaar op de universiteiten, waar ruim 13 procent een buitenlandse nationaliteit had. In het hbo nam het aantal buitenlandse studenten juist licht af, met 6,5 procent. Steeds meer buitenlandse studenten maken gebruik van het Europese programma Erasmus+. Nederlandse studenten maken op hun beurt steeds meer gebruik van de meeneembare studiefinanciering. Hoewel 22 procent van de Nederlandse afgestudeerden in het hoger onderwijs voor de studie naar het buitenland is geweest en dit aantal de afgelopen jaren aan het stijgen is, blijft Nederland nog steeds ruim onder het Europees gemiddelde. 

Internationalisering in Beeld wordt jaarlijks uitgegeven door EP-Nuffic, het expertisecentrum voor internationalisering in het Nederlandse onderwijs. De cijfers geven inzicht in de laatste ontwikkelingen in internationalisering en mobiliteit. In de rapportage worden trends gesignaleerd en beleidsrelevante kanttekeningen gezet. In oktober maakt EP-Nuffic de resultaten van de in- en uitgaande studentenstromen verder inzichtelijk via een speciaal hiervoor gebouwde website.

© Nationale Onderwijsgids