Normal_woordenboek_nederlands

Vorige week werd bekend dat instellingen voor hoger onderwijs meer hoogopgeleide vluchtelingen gaan toelaten als student. Wel moeten deze toekomstige studenten eerst Nederlands leren. Echter, dit kan bijna nergens meer meldt het UAF, de organisatie die vluchtelingen helpt bij het vinden van een studie en werk. Dat meldt BNR.

Volgens Albert de Voogd, hoofd van het UAF, is er op de opvanglocaties voor vluchtelingen nauwelijks een goed aanbod om de Nederlandse taal te leren. De hoger opgeleide vluchtelingen die in Nederland verder willen studeren lijden hieronder. De vluchtelingen zouden nu ver moeten reizen als zij goede Nederlandse les willen volgen. “Veel opvanglocaties zitten aan de randen van het land en daar is het aanbod in taalonderwijs laag. Dit betekent dat vluchtelingen ver moeten reizen en zo'n reis kost al snel honderden euro's per maand. Dat geld hebben veel mensen simpelweg niet”, aldus De Voogd.

De verwachting van UAF is dat er zo'n 5.000 á 10.000 vluchtelingen ons land binnenkomen die hoogopgeleid zijn en behoefte hebben aan goed taalonderwijs. Een goede reiskostenvergoeding is volgens UAF het enige wat nu nog ontbreekt. Ook is de organisatie nog in gesprek met aanbieders van Nederlands taalonderwijs om het aanbod meer over het land te verspreiden. 

© Nationale Onderwijsgids