Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft in de Tweede Kamer gezegd dat ze niet zal schromen om de officiële erkenning van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) in te trekken. De Onderwijsminister moet hiervoor wel eerst een oordeel over de kwaliteit afwachten. Als het aan de Tweede Kamer ligt raakt de universiteit zijn officiële erkenning kwijt. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De universiteit wordt nu nog onderzocht door het accreditatieorgaan NVAO. Aanleiding zijn de omstreden uitspraken van de rector van de onderwijsinstelling. De uitspraken zouden in strijd zijn met de Nederlandse basisnormen en waarden. Volgens VVD, SP en Bussemaker kunnen de uitspraken niet los worden gezien van zijn functie. Ook vinden de partijen het onjuist dat het bestuur hiervan geen afstand heeft genomen. Dat leidt volgens hen tot "gerede twijfel over de waarborging door het bestuur van de onderwijskwaliteit''.

De Onderwijsminister heeft een gesprek gehad met de raad van toezicht en het stichtingsbestuur van de universiteit, maar dit leverde niet voldoende op. “Mijn vertrouwen is niet hersteld, omdat de IUR niet heeft laten zien de maatschappelijke opdracht te kunnen en willen vervullen”, aldus Bussemaker. De Onderwijsminister vindt wel dat er in het onderwijslandschap ruimte moet zijn voor islamitische scholen en opleidingen. Zonder erkenning krijgen studenten aan de instelling geen studiefinanciering en telt de graad niet mee. Ook wordt de financiering gestopt, maar de IUR krijgt nu al geen overheidsgeld.

© Nationale Onderwijsgids