Normal_drinken_bier_alcohol

De leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol is omhoog gegaan naar achttien jaar. Onderzoekers van de opleiding Communicatiewetenschap van de Universiteit Twente (UT) onderzochten of minderjarigen nu minder makkelijk aan alcohol kunnen komen. Uit het onderzoek blijkt dat tieners nog steeds makkelijk aan alcohol kunnen komen in supermarkten. Dit meldt de Universiteit Twente.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van mysteryshoppers. Acht minderjarige gingen ieder twee dagen op pad. In totaal konden ze ruim 850 liter alcoholhoudende dranken aanschaffen, bestaande uit 580 liter bier, 230 liter wijn en bijna 40 liter mixdranken.

In het onderzoek mochten de mysteryshoppers zelf de strategie bedenken. De bedachte strategie en de kennis van de jongeren leidde ertoe dat de minderjarige onderzoekers in staat bleken om zeer grote hoeveelheden alcohol aan te schaffen. Wat blijkt is dat naarmate jongeren meer kennis hebben over alcohol kopen, zij ook meer succesvol zijn. Het zorgelijke hiervan is dat deze kennis in de dagelijkse praktijk ook via internet of telefoon kan worden gedeeld.

De onderzoekers steller dat er meer, onafhankelijk, onderzoek moet komen naar de effectiviteit van diverse (technische) hulpmiddelen die verkopers kunnen gebruiken om naleving te verbeteren. In de Telegraaf reageert staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid geschokt op de resultaten van het onderzoek. Hij laat ook een eigen onderzoek doen. “Maar dit neem ik zeker mee in de volgende directeurenoverleg met de drankindustrie.”

© Nationale Onderwijsgids