Normal_universiteit_van_amsterdam_uva

Begin deze week werd bekend dat een grote groep docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) willen dat het College van Bestuur (CvB) aftreedt, maar niet alle docenten van de UvA zijn het oneens met het huidige beleid. Negen hoogleraren zijn een petitie gestart waarmee ze het CvB juist willen steunen. De petitie is inmiddels door zo'n 160 mensen ondertekend. Dit meldt het NRC.

De negen hoogleraren zijn het niet eens met de argumenten van de protesterende docenten die willen dat het college aftreedt. “Wij nemen nadrukkelijk afstand van de uiterst negatieve en eenzijdige wijze waarop sommige van onze collega's deze instellingen in het nieuws brengen.” De hoogleraren steunen het bestuur in zijn aanpak in het kader van het voorgestelde tienpuntenprogramma, dat een toezegging was aan de demonstrerende studenten. De groep is het ook eens met de ontruiming van afgelopen weekend. De protesterende docenten hebben dit juist fel afgekeurd.

Critici van het UvA-bestuur zijn van mening dat de universiteit haar academische beleid te veel door financiële motieven en vastgoedplannen laten bepalen. Deze week werd bekend dat de universiteit volgens jaar 16,5 miljoen euro moet bezuinigen om de kosten van de nieuwbouwplannen buiten de binnenstad te betalen. Dit leidt vooral tot financiële problemen bij de faculteiten Geesteswetenschappen en Rechtsgeleerdheid.

© Nationale Onderwijsgids