Normal_pand_sophialaan_1_uitsnede

Universitair onderwijs komt terug in Friesland. De University Campus Fryslân (UCF) in Leeuwarden wordt officieel de elfde faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Prof. dr. Jouke de Vries wordt per 1 mei 2015 benoemd als decaan van deze faculteit, die de naam University of Groningen/Campus Fryslân krijgt. 

Collegevoorzitter van de RUG, prof. dr. Sibrand Poppema Poppema, is blij met de samenwerking in Friesland: We willen onze positie als universiteit van het noorden versterken door in een hechte samenwerking met de hogescholen in Leeuwarden gebruik te maken van de bestaande infrastructuur hier in de regio. Tegelijkertijd voorzien we daarmee het noorden van een stabiele en duurzame kennisinfrastructuur. We investeren in kennis en banen. Dat levert ons meer binding met de regio op, meer masterstudenten en onderzoek."

De RUG wil aan de UCF masteropleidingen aanbieden die belangrijk zijn voor de provincie. In totaal gaat het om vijf tot tien nieuwe opleidingen, die enkele honderden studenten naar Leeuwarden trekken. Momenteel is er al een aantal masteropleidingen in Leeuwarden. Zo is de RUG verantwoordelijk voor de masteropleiding Multilingualism.

Naast het realiseren van nieuwe masteropleidingen is een belangrijk speerpunt om in Leeuwarden een internationaal residentieel University College te realiseren. Het University College wordt een brede driejarige bacheloropleiding op het gebied van Politics, Philosophy, Psychology and Economics waarbij de studenten op de campus wonen en studeren. Het University College moet groeien naar een opleiding met zo’n 600 studenten.

© Nationale Onderwijsgids