Normal__cid_image001_png_01cfd651

Met een bos bloemen en een persoonlijke tekst proberen studentenorganisaties leden van de Eerste Kamer te overtuigen tegen het leenstelsel te stemmen. Het plan voor de grootschalige aanpassingen in de studiefinanciering is hen een doorn in het oog. Alleen de Eerste Kamer kan invoering van het nieuwe stelsel nog tegenhouden. Dit meldt Metronieuws.

Acht Kamerleden, die alle acht een achtergrond hebben in de het onderwijs, ontvangen een bosje bloemen met op bijbehorend kaartje onder meer de tekst: “De jongeren van Nederland zijn op zoek naar helden die het leenstelsel gaan stoppen! Wij rekenen op u!”. Het kaartje is ondertekend door scholierenorganisatie LAKS, jongerenvakbond FNV Jong, studentenbond LSVB en de jongerenorganisatie beroepsonderwijs JOB. Gezamenlijk doen zij nog een laatste poging het veelbesproken leenstelsel tegen te houden. Zij hopen dat de acht senatoren extra vatbaar zijn voor hun pleidooi omdat zij bijvoorbeeld zelf voor de klas hebben gestaan of hoogleraar zijn.

Het voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs voor het sociaal leenstelsel is al goedgekeurd door de Tweede Kamer. Pas als ook de Eerste Kamer instemt, zal de wet worden doorgevoerd. Aangezien de partijen die in de Tweede Kamer voor het leenstelsel stemden ook een meerderheid vormen in de Eerste Kamer, hadden de organisaties tot voor kort weinig hoop dat de Eerste Kamer tegen zou stemmen. Maar na de verrassende stemming over de vrije-artsenkeuze, waarbij senatoren van de PvdA tegen hun eigen partij stemden, hebben de studenten nieuwe hoop gekregen.

© Nationale Onderwijsgids