Normal_sporten3345

30 scholen, 10 sportvereniging en 555 Rotterdamse scholieren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar hebben afgelopen jaar meegedaan aan de Challenge010. Dit sportproject wil jongeren meer in beweging krijgen. De deelnemende jongeren hebben meer respect en zelfvertrouwen gekregen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Dit meldt de Telegraaf.

De Challenge010 is in het leven geroepen om meer jongeren aan het bewegen te krijgen. Middelbare scholieren, vooral die niet aan een sportvereniging zijn verbonden, kunnen via het project gaan zaalvoetballen, boksen, basketballen en dansen. De Universiteit Utrecht onderzocht de effecten van het project.
 
Het programma lijkt een bijdrage te leveren aan de structurele sportparticipatie van de jongeren, aldus onderzoeker Bake Dijk. 88 tot 94 procent van de deelnemers geeft namelijk aan na het project te willen blijven sporten. “De deelnemers gaven ook aan dat het programma hen aanspreekt vanwege onder meer de elementen plezier, de competitie tegen andere scholen en de mogelijkheden om gescout te worden.”
 
Challenge010 draagt daarnaast ook bij aan de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van de jongeren. 87 procent van de leerlingen kreeg door het sporten meer respect voor anderen. Bij 64 procent van de jongeren steeg het zelfvertrouwen en 27 procent geeft aan zich beter te gedragen op school. En als klap op de vuurpijl: de helft van de jongeren is beter gaan leren op school.
 
© Nationale Onderwijsgids