Normal_hond_pootje_puppy

(Novum) - Medewerkers van de Universiteit van Maastricht zijn bedreigd om een onderzoek waarbij labradors worden gebruikt als proefdier. De bedreigingen volgen na een petitie van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC), die ruim honderdduizend handtekeningen verzamelde. De universiteit heeft aangifte gedaan, zegt een woordvoerder vrijdag.

De bedreigingen zijn volgens de woordvoerder behoorlijk ernstig. Er is onder meer gedreigd met brandstichting. "We hebben ook verantwoordelijkheid voor onze studenten en medewerkers. Om die reden is aangifte gedaan en hebben we de beveiliging opgeschroefd."

De proeven met labradors zijn opgeschort. De universiteit begrijpt dat er in de maatschappij zorgen zijn over het gebruik van proefdieren en is bereid om in gesprek te gaan met de ADC. Voor maandag heeft de organisatie een demonstratie aangekondigd bij het dierproevencentrum.

De labradors zouden worden gebruikt in een wetenschappelijk onderzoek naar pacemakers. Volgens ADC zouden het 'pijnlijke experimenten' zijn omdat bij de honden opzettelijk hartproblemen worden veroorzaakt. De belangenorganisatie eist volledige stopzetting van alle dierproeven.