Normal_vu_vrije_universiteit

Het vaktijdschrift Review of Economic Analysis heeft een paper van onder meer VU-hoogleraar Peter Nijkamp en promovenda Karima Kartout teruggetrokken. De redactie laat op haar website weten het artikel te hebben teruggetrokken vanwege zelfplagiaat door de auteurs. Dit meldt NRC Handelsblad..

Het gaat om de publicatie dat door het tijdschrift in 2010 werd gepubliceerd. Het artikel is geschreven door de in opspraak geraakte econoom Peter Nijkamp van de VU in samenwerking met collega-econoom Frank Bruinsma en promovenda Kourtit. Het nieuws van de terugtrekking werd pas bekend nadat Kourit vorige week alsnog haar proefschrift mocht verdedigen. Eerder werd haar promotie door de VU uitgesteld wegens onvolkomenheden in de bronvermelding van haar proefschrift.

Kourtit paste grote delen van haar proefschrift aan waarna zij vorige week alsnog mocht promoveren. Dit ondanks nieuwe, anonieme, beschuldigingen van datafraude in acht artikelen van Kourtit en haar promotor Nijkamp. Een nieuwe commissie doet op dit moment onderzoek naar de vermeende datamanipulatie.

Volgens de VU heeft de redactie van het tijdschrift de drie auteurs pas op de hoogte gesteld van het teruggetrokken artikel nadat NRC Handelsblad vragen had gesteld aan het blad. De universiteit wil niet zeggen of de promotie van Kourtit opnieuw was uitgesteld als het nieuws eerder bekend was geworden.

© Nationale Onderwijsgids