Logo_uva

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een toets voor de opleiding Psychologie ongeldig verklaard. Eerstejaarsstudenten van de opleiding blijken massaal te hebben gefraudeerd bij het maken van de digitale toetsen. Dit meldt Parool.

De fraude vond plaats bij de toetsing voor het vak Testtheorie en Praktijk. Voor dat vak moesten de studenten verspreid over het jaar vier digitale toetsen doen. Deze konden op de eigen computer bijvoorbeeld vanuit huis worden gemaakt. De studenten deelden de vragen en antwoorden met elkaar via Facebook.

De examencommissie kwam de fraude op het spoor doordat de studenten binnen enkele minuten klaar waren met het invullen van de toets, terwijl flink wat rekenwerk vereist was. Ook bleken de resultaten veel beter dan vorig jaar.

Omdat de Facebookpagina vrij toegankelijk was, is niet vast te stellen wie ervan hebben geprofiteerd. Daarom zijn de toetsen van alle eerstejaars ongeldig verklaard. Wel heeft de commissie de berichten op de pagina gekopieerd zodat duidelijk is wie de antwoorden heeft aangeboden en wie erom heeft gevraagd. Mogelijk neemt de examencommissie maatregelen tegen deze studenten.

Het is niet de eerste keer dat studenten aan de UvA sjoemelen met digitale toetsen. Eerder dit jaar werden ook bij de opleiding Economie & Bedrijfskunde dergelijke toetsen ongeldig verklaard na fraude. De onderwijsdirecteur van Psychologie noemt het gedrag van de studenten “stakkerig” en laat weten dat de toetsen voortaan onder toezicht worden afgenomen.

© Nationale Onderwijsgids