Normal_vu
Het College van Bestuur van de VU stelt een onafhankelijke commissie in om onderzoek te doen naar alle wetenschappelijke publicaties waarbij ruimtelijk econoom Peter Nijkamp bij betrokken was. Dit meldt de Vrije Universiteit Amsterdam in reactie op eerdere berichtgeving over vermeend (zelf)plagiaat.
Nijkamp zou in meerdere publicaties zichzelf en co-auteurs hebben geciteerd zonder bronvermelding. Nijkamp was tot voor kort promotor bij het beoogde proefschrift van Karima Kourtit, waar de Commissie Drenth concludeerde dat het manuscript zelf-citaties bevatte zonder duidelijke verwijzing. Nijkamp en Kourtit zeggen volgens de gangbare gebruiken binnen de internationale wetenschappelijke wereld te hebben gehandeld.
 
Hoewel de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening geen expliciet oordeel heeft uitgevaardigd over of en wanneer zelf-citaties als plagiaat beschouwd moeten worden, heeft het College van Bestuur de conclusies van de commissie nu overgenomen, waarbij rekening wordt gehouden met het feit dat de richtlijnen in de loop der jaren zijn aangescherpt. Het College van Bestuur hoopt met het onderzoek tevens duidelijk te krijgen in hoeverre collega's en promovendi die met Nijkamp hebben samengewerkt zijn geschaad. 
 
Peter Nijkamp is oud-voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en ontving in 1996 de Spinozaprijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. 
 
© Nationale Onderwijsgids