Jet Bussemaker, Minister van OCW, Minister Bussemaker

DEN HAAG - Als het aan minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ligt, kunnen hogescholen en universiteiten binnenkort ook een negatief, bindend studieadvies geven aan studenten in het tweede of derde studiejaar. Dat meldt de NOS.

Hiermee wil de minister voorkomen dat studenten na het halen van het eerste studiejaar bij de pakken neer gaan zitten. Ze heeft daarom instellingen gevraagd met het studieadvies te gaan experimenteren. De instellingen krijgen de mogelijkheid de studenten bij te weinig studiepunten weg te sturen, uit te sluiten van gewilde vakken of de tentamenuitslagen minder lang geldig te laten zijn.

Studenten die vanaf het studiejaar 2013-2014 beginnen met een nieuwe studie kunnen het risico lopen tegen een bindend studieadvies aan te lopen. Alleen in het laatste jaar zijn ze veilig voor de maatregel. Bussemaker stelt aan de instellingen overigens wel de eis dat ze de kwaliteit van het onderwijs en van de leerkrachten verbeteren. Daarnaast moet de studiebegeleiding worden aangepakt en moeten weggestuurde studenten worden bijgestaan in hun zoektocht naar een nieuwe studie.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem