Universiteit Leiden, Promovendus, Proefschrift

LEIDEN - Een promovendus aan de Universiteit Leiden is vorig jaar tot twee keer toe betrapt op plagiaat bij het schrijven van zijn proefschrift. De universiteit heeft hem daarom weggestuurd. Dat meldt het Leids Universitair Weekblad Mare.

De promovendus in de Geesteswetenschappen kreeg een tweede kans toen in zijn eerste versie van het proefschrift plagiaat werd ontdekt. Toen hij de herziene versie inleverde, ontdekte de universiteit hierin wederom plagiaat. De student schreef in beide versies van het proefschrift werk van anderen over zonder daarbij de bron te vermelden. Het ging daarbij om ongeveer 40 stukken tekst uit zowel wetenschappelijke publicaties als filmrecensies.

De promotiecommissie bleef verdeeld over de zaak. Daardoor werd de beslissing hem weg te sturen uiteindelijk genomen na een advies van de universitaire commissie wetenschappelijke integriteit. De verdeeldheid was veroorzaakt door de culturele achtergrond van de promovendus. In zijn land van herkomst zou het namelijk niet ongebruikelijk zijn om tekst zonder bronvermelding over te nemen.

Ook stonden er 'nieuwe inzichten en opvattingen' in het proefschrift die volgens de promotiecommissie van groot belang zijn. De commissie integriteit bleef echter bij haar standpunt dat het gaat om plagiaat, waarop de universiteit niet anders kon besluiten dan de promovendus weg te sturen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem