Promovendi

AMSTERDAM - Het plan van het huidige kabinet om universiteiten de mogelijkheid te geven promovendi een studentenbeurs aan te bieden in plaats van een baan, kon niet op goedkeuring van de Raad van State rekenen en is daarmee vooralsnog afgeblazen. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

De universiteiten zijn niet blij met deze beslissing. Sinds halverwege de jaren '90 zijn zij bezig de status van de promovendus te veranderen van werknemer naar student, omdat dit een stuk goedkoper is. Daarbij wijzen ze op het feit dat in verschillende andere landen de promotiestudent heel normaal is.

De Raad van State gaf in haar advies over het plan aan dat ze bang was dat de 'goedkope promotiestudent' voor een daling van het wetenschappelijke niveau zou kunnen leiden. "Goedkoop is duurkoop", aldus de Raad. Het kabinet ging mee in de waarschuwing en houdt voorlopig slechts de mogelijkheid aan dat universiteiten mogen experimenteren met promotiestudenten. Hoe de vorm van dit experiment eruit zou zien, moet blijken uit gesprekken tussen het ministerie en de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem