Universiteit Utrecht

UTRECHT - De faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht gaat de komende twee jaar zo'n 46 banen schrappen. Dit zal gebeuren bij de onderdelen theologie en Portugees. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. 

Voor 16 van de voltijdmedewerkers van de faculteit zal dat een gedwongen ontslag betekenen. Sommigen hiervan kunnen herplaatst worden. De overige banen zullen verdwijnen door ontslag van enkele tijdelijke medewerkers, het niet verlengen van contracten en het niet compenseren van vertrekkende medewerkers. In totaal verdwijnt er 30 tot 270 fte.

Decaan prof. dr. W. J. van den Akker informeerde de medewerkers van de faculteit over de bezuinigingen en noemde het "de treurigste mededeling die de faculteit in jaren heeft moeten doen." De plannen zijn onderdeel van het plan 'Horizon 2015-2020', waarin een totaal van 3,7 miljoen euro aan bezuinigingen is genoemd. De reorganisatie is overigens niet slechts financieel gemotiveerd. Volgens de decaan ontbrak het bij de twee opleidingen ook aan "de vitaliteit om binnen onze faculteit te overleven."

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem