OV-kaart

DEN HAAG - In een antwoord op de Kamervragen die eerder door SP-kamerlid Jasper van Dijk waren gesteld, schrijft minister Jet Bussemaker dat per 1 januari 2016 de OV-studentenkaart definitief zal worden vervangen door een kortingskaart. Dat meldt Foliaweb.

In het regeerakkoord werd deze datum eerder vastgesteld op 1 januari 2015, maar dat is dus een jaar verschoven. Studenten kunnen vanaf de nieuwe datum extra geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) tegen sociale voorwaarden. Deze lening kent "een lange terugbetaalperiode, een lage rente, terugbetaling naar draagkracht en mogelijkheden om een terugbetaalpauze in te lassen", aldus de bewindsvrouw.

Tevens zal er een onderzoek worden gestart naar de gevolgen van het verdwijnen van de OV-studentenkaart. Volgens de minister zijn de effecten van de afschaffing afhankelijk van het reisgedrag van studenten en de overeenkomsten die met vervoersbedrijven worden gesloten. Ook wijst ze erop dat de nieuwe maatregel voor sommigen gunstig uit zal pakken. Zo zullen studenten onder de 18 jaar en mbo'ers ook gebruik kunnen maken van de kortingskaart.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem