Normal_kids-1093758_1280

In Terneuzen staat de bouw van een school voor het speciaal voortgezet onderwijs op de planning. De bouw van het pand vraagt echter wel een mega-investering van de gemeente Terneuzen, namelijk 20 miljoen. Dat meldt het AD.

Dat het bedrag zo hoog is, zal bij een groot deel van de gemeenteraad niet goed vallen, stelt wethouder Sonja Suij. Aan haar de taak om de begroting te bespreken met alle leden uit de raad. Het reserveren van maar liefst 20 miljoen euro voor het nieuwe schoolgebouw, dat gebouwd zal worden op de toekomstige Campus Terneuzen, wordt uitdagend.

Kans komt komende tijd niet meer voor

Het gebouw voor het speciaal voortgezet onderwijs, dat het Lodewijk Collega zal heten, is een kans die de komende jaren niet meer voor zal komen voor Terneuzen. Alhoewel de bestuursvoorzitter van Ozeo (stichting voor het specialistisch onderwijs in de provincie Zeeland) Frank van Esch begrijpt dat het een flinke investering is, zou het zonde zijn om deze kans niet met twee handen aan te grijpen.

Middelbare school waar men jarenlang plezier van heeft

Van Esch is van mening dat je een school bouwt met het idee dat deze tientallen jaren kan blijven bestaan. Ookal moet er nu een groot bedrag beschikbaar gemaakt worden voor de bouw voor de school voor het speciaal onderwijs, is dit wel een investering waar Zeeland en Terneuzen jarenlang plezier van zal hebben.

Partijen zijn kritisch en voorzichtig

Veel partijen zijn desalniettemin erg kritisch en voorzichtig over de uitgaven die in de begroting worden geschat. Zo stelde het CDA vorig jaar al dat er 'geen cent meer' dan de begroting uitgegeven kan en moet worden. Daarbij is de gemeente verplicht om in huisvesting te voorzien voor zowel het speciaal onderwijs, als het regulieren onderwijs. Voor instellingen voor mbo en het hoger onderwijs, is dit niet noodzakelijk. Het kan dus goed zijn dat de kosten voor het project nog oplopen als de huidige huisvesting in Terneuzen niet voldoet.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer