VNG publiceert nieuwe handreiking leerlingenvervoer

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft donderdag een handreiking gepubliceerd die gemeenten moet helpen met het leerlingenvervoer. De handreiking bevat tips en handvatten die zich richten op de consulenten, beleidsadviseurs, contractbeheer en inkoop. Dat meldt TaxiPro. 

Zo’n 72.000 kinderen in Nederland maken dagelijks gebruik van een vorm van leerlingenvervoer. Het gaat meestal goed, maar op een aantal plekken verloopt het vervoer niet zoals het zou moeten gaan.

Voorbereiding nieuw schooljaar 

In de handreiking worden diverse beleidscycli beschreven. Daarvan gaat er een over de voorbereiding op een nieuw schooljaar. Het zou wenselijk zijn als de voorbereiding in maart al start. De interne gemeentelijke werkgroep leerlingenvervoer (LLV) start de werkzaamheden in maart. Ook de aanvraagronde begint die maand. In mei krijgen ouders een herinnering en wordt relevante informatie bij scholen opgevraagd. In juni en juli worden de bestanden naar de vervoerder gestuurd. Die checkt de gegevens vervolgens bij de ouders. In juli en augustus start de vervoerder met het maken van een planning en wordt deze definitief. In de maanden augustus, september en oktober wordt het leerlingenvervoer opgestart.

Overleg met de vervoerder 

VNG snapt dat sommige delen van de opzet nog niet realistisch zijn. Maar, als het niet allemaal mogelijk is in de beschreven tijdvakken, plan dan wat wel mogelijk is en start het overleg met de vervoerder over het nieuwe schooljaar in maart. Dat geeft de koepelorganisatie als tip mee.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk