Uitzonderlijk hoogbegaafd, maar de negenjarige Merel kan niet naar school

Merel de Bres uit Lelystad is uitzonderlijk hoogbegaafd. Dat klinkt ontzettend leuk, omdat je dan heel slim bent, maar dat is het niet. Voor de negenjarige is er geen enkele school die haar passend onderwijs kan bieden. Dat meldt Omroep Flevoland. 

Je hebt slimme kinderen, hoogbegaafde kinderen en uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen. Merel haar IQ wordt geschat op 160. Normaal gesproken doet een kind met een gemiddelde intelligentie acht jaar over de lesstof van de basisschool. Hoogbegaafde kinderen kunnen dit vaak in vier jaar en Merel was na twee jaar al klaar.

School voor hoogbegaafde kinderen 

Groep 3 en 4 volgde ze op een school voor hoogbegaafde kinderen in Dronten. Helaas vond ze geen aansluiting bij haar leeftijdsgenoten en het onderwijs was niet op haar niveau.

Lesstof basisschool 

De lesstof van de basisschool had Merel al afgerond, maar ze was nog te jong voor een vervolgopleiding. Na lang zoeken werd er wel passend onderwijs gevonden, maar dat is in de particuliere sector en buiten Flevoland. De moeder van Merel geeft aan dat ze geen 20.000 euro per jaar heeft om dat te kunnen betalen.

Bekostiging particuliere school 

Dinsdagavond sprak de moeder van Merel bij de gemeenteraadsvergadering van Lelystad. Ze hoopt dat de gemeente haar kan helpen bij de bekostiging van de particuliere school. Het is niet verplicht om alle inwoners passend onderwijs te bieden. De scholen zelf en het samenwerkingsverband zijn hier verantwoordelijk voor.

Wethouder Dennis Grimbergen gaat over het onderwijs in Lelystad. Hij gaf al aan op de hoogte te zijn van de situatie en wil graag meehelpen zoeken naar een oplossing. Kinderen met een beperking kunnen aanspraak maken op verschillende regelingen zoals een persoonsgebonden budget leerlingenvervoer. De moeder van Merel probeerde dit ook aan te vragen, maar werd afgewezen. “Dan krijg je een formulier met vragen als ‘kan je kind zichzelf aankleden of kan ze zelfstandig naar het toilet.’ Vul je dan ja in dan heb je er geen recht meer op.”

Colleges hbo 

Merel gaat nu soms met haar moeder mee om colleges binnen het hbo te volgen. Tot frustratie van sommige medestudenten is Merel dan ook nog eens de beste van de klas.

Merel zou liever gewoon naar school gaan en vriendjes en vriendinnetjes maken. “En ik wil alle talen leren. Niet dat ik taal nou zo leuk vind, maar dat lijkt mij gewoon heel handig.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk