Blondie-drummer Clem Burke wil meer muzieklessen voor kinderen met autisme

Uit een studie is gebleken dat kinderen met autisme beter hun emoties onder controle kunnen houden wanneer zij leren te drummen. Blondie-drummer Clem Burke roept daarom scholen in het Verenigd Koninkrijk op om hier meer les in te geven, meldt persbureau AFP.

Vorig jaar kregen jongeren tussen 16 en 20 jaar zonder drumervaring twee maanden lang, twee keer per week een lesje drummen van drie kwartier. De resultaten toonden aan dat degenen die hun drumvaardigheden verbeterden, ook een verbetering zagen in hun toestand. MRI-scans toonden veranderingen aan in hun hersenfunctie die verband hielden met het algehele gedrag. Autistische jongeren die meewerkten aan het onderzoek zouden minder tekenen van hyperactiviteit, onoplettendheid en repetitief gedrag vertonen en bovendien hun emoties beter onder controle kunnen houden.

Een revolutie 

"Dit baanbrekende onderzoek is het eerste in zijn soort dat aantoont hoe de hersenen positief reageren op drummen en hoe het jongeren met autisme en andere sociale en emotionele problemen kan helpen", zegt Burke, die onlangs met de band nog op Glastonbury optrad. Volgens de drummer kan "het toevoegen van korte drumlessen aan het lesprogramma een revolutie betekenen", en dat zelfs "tegen minimale kosten en inspanning".

Door: ANP