Normal_braille__blind__slechtziend

Djan uit Vlaardingen ontving recentelijk een speciaal uitgevoerde bewaarversie van het brailleboek ‘De smaragd van de Nijl’ door Tosca Menten. Dit gebeurde in het kader van het project 'Mijn Leeswens' van Vereniging Onbeperkt Lezen. Dit meldt Vereniging Onbeperkt Lezen.

Djan is blind en leest het liefst brailleboeken in een ringband omdat hij die open kan leggen zonder dat ze dichtslaan. Boeken met ringbanden zijn niet te leen bij de Passend Lezen Bibliotheek omdat de banden automatisch worden uitgedraaid en met een nietje erdoor met de post worden verstuurd. Daarom heeft de belangenbehartiger voor mensen met een visuele beperking deze leeswens in vervulling gebracht en een luxe braille-uitgave met harde kaft en ringband laten maken.
 
Ruim 2000 kinderen in Nederland zijn blind of zeer slechtziend. Vereniging  Onbeperkt Lezen vindt dat álle kinderen in Nederland gestimuleerd en ondersteund moeten worden om leuke boeken te kunnen lezen. Meer kinderen moeten worden gewezen op de collectie brailleboeken, boeken in grote letters en ingesproken boeken van Passend Lezen en deze makkelijk kunnen aanvragen. De Vereniging ziet voor zichzelf een taak om te verwijzen en te bemiddelen en wil kinderen met een leesbeperking persoonlijk ondersteunen in hun zoektocht naar boektitels in passende leesvormen en aanvullend ontbrekende titels op verzoek laten maken. Kent u een kind met een leesbeperking dat een Leeswens heeft? Laat het weten via info@onbeperktlezen.nl.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids