Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_basisschool_dromen23534

Naar aanleiding van het Kamerdebat over passend onderwijs zijn diverse moties aangenomen om thuiszitters tegen te gaan. Zo gaat de regering gemeenten verzoeken om alle ouders van leerlingen met een leerplichtontheffing een persoonlijk gesprek aan te bieden. Doel van het gesprek is dat gestimuleerd moet worden dat kinderen die leerbaar zijn (opnieuw) de kans krijgen naar school te gaan. Dat meldt de PO-Raad.

Uit de laatste voortgangsrapportage passend onderwijs bleek dat er een onverklaarbare stijging was van het aantal leerplichtontheffingen. Daarom is er een motie ingediend om het aantal thuiszitters tegen te gaan tijdens het debat over passend onderwijs. De PO-Raad geeft aan blij te zijn dat de focus nu op de mogelijkheden van kinderen worden gelegd in plaats van de beperkingen. De raad benadrukt wel dat partijen er samen voor moeten waken dat de zorgvraag van een kind binnen de mogelijkheden van de school past. Wanneer de motie leidt tot een vergrote instroom van kinderen met een ernstig meervoudige beperking, zullen meer alternatieve zorg-onderwijs of onderwijs-zorgarrangementen beschikbaar moeten zijn met de daarbij behorende expertise en financiering, zegt de PO-Raad.

Een andere motie die is aangenomen moet het toezicht op het nakomen van de zorgplicht aanscherpen. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs zal dit in de volgende voortgangsrapportage verder uitwerken en aangeven welke sanctiemogelijkheden er zijn. De Kamer wil dat Dekker sneller overgaat tot sancties. De PO-Raad zegt het de taak van de Inspectie te vinden om te controleren of scholen en samenwerkingsverbanden zich aan de wet houden.

De PO-Raad laat verder weten dat alle samenwerkingsverbanden een brief zullen ontvangen met een dringend verzoek om voor het schooljaar 2016-2017 doorzettingsmacht te organiseren. Doorzettingsmacht kan in sommige gevallen een impasse tussen ouders, zorg en school doorbreken, zodat er snel een oplossing komt voor een thuiszittende leerling. Dit mag alleen nooit ten koste gaan van het gesprek, aldus de raad.

© Nationale Onderwijsgids