Normal_doofblind

De Tweede Kamerfractie van het CDA wil dat staatssecretaris Dekker van Onderwijs zijn besluit over het doveninternaat in Haren terugdraait. Het stopzetten van de subsidie van het internaat noemt Kamerlid Michel Rog "een kwalijke en kortzichtige bezuinigingsmaatregel". Hij vraagt de staatssecretaris onderzoek uit te laten voeren naar de gevolgen voor de leerlingen van de school. Dit melden RTV Noord en Doof.nl.

De staatssecretaris wil de financiering van het doveninternaat stopzetten omdat in de nieuwe wetgeving subsidie alleen mogelijk is wanneer het internaat een onderwijsdienst levert. Dat is hier niet het geval vindt de staatssecretaris omdat het om verblijfszorg gaat. Het wegvallen van de subsidie betekent dat het internaat moet sluiten. Het CDA vreest dat dit eveneens de doodsteek van de dovenschool zelf zal betekenen. Veel leerlingen wonen te ver weg van de school om dagelijks op en neer te reizen. Zij zouden dan moeten instromen in het reguliere onderwijs.

Volgens de staatssecretaris kunnen de leerlingen van de Guyot dovenschool prima terecht in het reguliere onderwijs. Het CDA zet hier vraagtekens bij. Volgens Michel Rog houdt Dekker te weinig rekening met de mogelijke sociaal-emotionele en maatschappelijke gevolgen voor de leerlingen. Ook vraagt hij zich af of sluiting van het internaat daadwerkelijk een kostenbesparing zal opleveren als daardoor ook de school dicht moet. Het is niet bekend wat het gaat kosten om de dove leerlingen in het reguliere onderwijs op te nemen. Zij zullen dan namelijk ondersteuning nodig hebben van bijvoorbeeld een gebaren- of schrijftolk. Rog wil dat Dekker daarom eerst een kosten- en batenanalyse laat uitvoeren. De Tweede Kamercommissie Onderwijs bespreekt op 10 februari of de sluiting van het internaat doorgaat danwel teruggedraaid of uitgesteld wordt.

© Nationale Onderwijsgids