Normal_normal_kind_rolstoel534

Zwaar gehandicapte kinderen zijn aangewezen op de dagopvang, maar zouden hier niks leren. Vanwege hun te lage niveau kunnen de kinderen ook niet terecht op het speciaal onderwijs. De ouders van deze kinderen willen dat zij wel onderwijs krijgen en starten daarom zelf klassen in gewone scholen. Dat meldt het AD.

Zwaar gehandicapte kinderen in Nederland zijn ontheven van de leerplicht en kunnen daarom alleen terecht op een dagopvang. Hier krijgen ze wel zorg, maar geen onderwijs. De ouders willen dat hun kinderen aangespoord worden om te leren. Er zijn inmiddels al dertien klassen gestart en er komen er nog zeker tien bij. Deze klassen bevinden zich op gewone scholen, waar de lokalen worden gehuurd. De kinderen maken hier op hun eigen niveau rekensommen, oefenen woorden en leren letters herkennen.

Wanneer de kinderen het aan kunnen, draaien ze ook lessen mee in reguliere klassen. Leerlingen van de reguliere scholen worden er ook bij betrokken en helpen bijvoorbeeld met voorlezen. Hoogleraar orthopedagogiek Wied Ruijssenaars constateert dat het contact met de leerlingen van de reguliere school het beste in de zwaar gehandicapte kinderen naar boven haalt, omdat ze zich optrekken aan hun leeftijdsgenoten. De ouders worden geholpen door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) met de oprichting van de klassen.

Toch is de oprichting van de klassen niet makkelijk, omdat de kinderen een leerplichtontheffing hebben, moeten ze van zorggeld rondkomen. Voor onderwijs krijgen de stichtingen geen geld. De ouders en gemeenten Ridderkerk en Schijndel schrijven daarom een brandbrief aan de betrokken ministeries, waarin ze vragen om één geldpot en een minder harde grens voor de mate waarin gehandicapte kinderen kunnen leren. PvdA-Kamerlid Loes Ypma heeft Staatssecretaris Dekker van Onderwijs inmiddels opgeroepen de weg vrij te maken voor deze klassen. Diverse andere Kamerleden vinden dat de geldstromen tussen zorg en onderwijs helderder moeten worden. Dekker heeft aangegeven de leerplichtregels niet de willen aanpassen, maar wil wel meedenken om ruimte te maken zulke initiatieven een handje te helpen. 

© Nationale Onderwijsgids