Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Scholen die vandaag het predicaat 'excellent' ontvangen grijpen hun kans om regels af te schaffen. De scholen zouden vooral af willen van bureaucratie en de taalexamens. Dat blijkt uit rondgang van Trouw onder de scholen. 130 scholen ontvangen vandaag het predicaat, dat zijn er 24 meer dan vorig jaar. Dat meldt Trouw.

Scholen die het predicaat ontvangen mogen afwijken van regels en wetgeving. Twee van de drie scholen die daarvoor nu al in aanmerking komen, hebben voorstellen ingediend bij het ministerie. Scholen in het basisonderwijs willen af van de 'bureaucratische rompslomp'. De basisscholen stellen voor om onder meer de verplichte schoolplannen en dubbele administratie te schrappen. Nu moeten ze vierjarenplannen schrijven die volgens hen in de praktijk snel achterhaald blijken.

Middelbare scholen willen juist het eindexamen in vreemde talen veranderen. Veel scholen willen het examen Engels vervangen door een internationaal erkend Cambridge- of Anglia-certificaat. De scholen bieden het halen van deze certificaten al steeds vaker aan aan de leerlingen. Dat maakt het namelijk makkelijker om aangenomen te worden op buitenlandse opleidingen. Volgens de scholen ligt het niveau van die certificaten hoger dan bij de gewone examens.

Een aantal scholen zou het predicaat ook willen gebruiken om van de veelbesproken rekentoets af te komen, maar dat mag niet van de politiek. “Leerlingen moeten een ononderbroken onderwijsloopbaan kunnen volgen en het diploma moet zijn waarde behouden. Vanuit die optiek kunnen scholen niet afwijken van de verplichting om een eindtoets af te nemen en de rekentoets", aldus een woordvoerder van het ministerie van onderwijs. Als de experimenten die wel uitgevoerd mogen worden succesvol zijn, dan kunnen deze scholen baanbrekers worden. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft beloofd dat de regelvrijheid dan ook gaat gelden voor andere of misschien wel alle scholen. 

© Nationale Onderwijsgids