Normal_gebarentaal346

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft besloten dat het internaat van het doveninstituut Guyot Kentalis in Haren alsnog moet sluiten. Ouders zijn nu een petitie gestart voor het behoud van het internaat. De ouders willen dat de dove kinderen toegang behouden tot kwalitatief speciaal onderwijs. De petitie is inmiddels 4.447 keer ondertekend. 

In de achtste voortgangsrapportage van Passend Onderwijs stelt het ministerie van Onderwijs voor om de subsidiëring van het dovenitnernaat met een jaar te verlengen. In de tussenliggende periode wil het ministerie in overleg met Simea, Kentalis en de VO-raad zoeken naar andere oplossingen voor de leerlingen. Dit zouden oplossingen zijn in de vorm van clustering van dove leerlingen op meerdere locaties in Nederland samen met het regulier onderwijs.

De ouders pleiten dat de groep dove leerlingen die hiervoor in aanmerking komen niet passen in dit soort geclusterd onderwijs. “Dit is geen oplossing voor onderwijs aan doven. De groep is te klein en heeft te persoonsgebonden ondersteuning nodig om op deze wijze vanuit bezuiniging perspectief zinnig te zijn”, aldus de initiatiefnemers van de petitie.

De Guyot Dovenschool is de enige school voor voortgezet onderwijs aan dove en slechthorende kinderen die zowel in gesproken Nederlands als in gebarentaal onderwijs biedt. De 110 leerlingen van de school komen dan ook uit heel Nederland. 35 van hen verblijven door de week in het internaat omdat zij te ver weg wonen om elke dag naar school te reizen. Door de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) valt verblijfszorg echter niet langer onder de subsidie van de overheid. De staatssecretaris wil daarom de financiering voor nieuwe leerlingen stopzetten.

© Nationale Onderwijsgids