Logo_11954790_1664688167081291_2837775542046542684_n

Gemeente Zwolle wil zich niet bemoeien met de toekomst van school voor speciaal onderwijs De Ambelt uit de regio. Een motie van de SP met een voorstel om sluiting van de school te voorkomen werd weggestemd. De partijen PvDA, VVD, D66, CU en CDA vinden het geen taak van de gemeente om zich met “landelijke” onderwijszaken te bemoeien. Dit meldt RTV Oost.

De SP vreest dat met de aangekondigde sluiting van De Ambelt het speciaal onderwijs uit de regio zal verdwijnen en expertise verloren gaat. De school ziet door de invoering van het passend onderwijs namelijk geen mogelijkheid om als zelfstandige organisatie te blijven bestaan. De Ambelt zoekt samenwerking met reguliere scholen waar de leerlingen van De Ambelt vanaf 2017 terecht kunnen voor onderwijs. De SP ziet dit niet zitten en vroeg de gemeenteraad  om stappen te zetten om ervoor te zorgen dat de speciale onderwijsinstelling blijft bestaan.

De SP kreeg steun van de partijen Swollwacht en GroenLinks maar een meerderheid stemde tegen het voorstel. De tegenstanders vinden dat het hier om kwestie op landelijk niveau gaat waar de lokale overheid zich niet in mag mengen. Ook het voorstel om de Zwolse wethouder van onderwijs een coördinerende rol te geven in het zoeken naar samenwerking met het reguliere onderwijs werd om dezelfde reden door de raad afgewezen.

© Nationale Onderwijsgids