Normal_doof_gebarentaal_speciaal_onderwijs

Door middel van een AJONGH training krijgen slechthorende en dove kinderen en jongeren van 5 tot 12 jaar meer inzicht in hun beperking en de gevolgen hiervan. Ook wisselen de kinderen ervaringen uit en oefenen ze hun sociale vaardigheden. Kentalis biedt deze training op diverse locaties aan in Noord-Brabant en Limburg. Dat meldt Kentalis.

De kinderen leren door de training om te gaan met het gehoorverlies. Zo krijgen de kinderen informatie over wat slechthorend en doof zijn is en leggen ze contact met andere slechthorenden en doven. “Tijdens de training oefenen ze rollenspellen en wisselen ze ervaringen uit in kringgesprekken. De training maakt de kinderen en jongeren sterker”, zegt Moniek van Aarssen, unitmanager bij Kentalis.

Wanneer iemand slechthorend of doof is, vraagt dit niet alleen een aanpassing van de persoon zelf, maar ook van de mensen uit hun omgeving. De AJONGH training helpt hierbij. De training biedt drie varianten aan voor schillende leeftijden: 5 tot 7 jaar, 8 tot 12 jaar en 13 jaar en ouder. Elke training bestaat uit tien tot vijftien sessies. Ouders worden betrokken bij de training. Meer informatie over de training is te vinden op de website van Kentalis. 

© Nationale Onderwijsgids