Normal_luizencapes_kapstok_basisschool

Utrecht is de eerste grote stad in Nederland waarvan alle basisscholen, inclusief speciaal basisonderwijs, een voldoende hebben gekregen van de Onderwijsinspectie. Wethouder Jeroen Kreijkamp van Onderwijs in Utrecht is zeer tevreden met dit resultaat en reikt vandaag aan alle scholen een boekenbon uit ter waarde van 50,- euro. In totaal telt ons land nog 207 zwakke tot zeer zwakke scholen in het basisonderwijs. Rotterdam komt als slechtste uit de bus met 15 zwakke en twee zeer zwakke scholen. Dit meldt de Telegraaf.

“Een fantastisch resultaat voor een grote stad”, zegt PO Raad-voorzitter Rinda den Besten over de prestatie van Utrecht. “Want daar is doorgaans niet de gemakkelijkste populatie en Utrecht is ook nog eens een groeistad met veel nieuwe kinderen”.

In 2011 waren er nog grote zorgen over de kwaliteit van het onderwijs in Utrecht, vertelt wethouder Kreijkamp. Toen kregen dertien scholen een zwakke beoordeling en één zeer zwak. Door ingrijpen van de schoolbesturen werd het niveau langzaam verbeterd. Afgelopen jaar wisten de laatste twee zwakke scholen, El Hambra en OBS 't Zand, een 'voldoende' te halen voor hun onderwijskwaliteit.

Ook in andere steden in Nederland gaat het de goede kant op. Den Haag staat op de tweede plaats in de ranglijst met nog twee zwakke scholen en daarna volgt Amsterdam met vier zwakke basisscholen en één zeer zwak. Uit de meest recente gegevens blijkt dat er in heel Nederland nog 173 zwakke basisscholen zijn en dertig zeer zwak. In het speciaal basisonderwijs hebben vier scholen nog een zwakke beoordeling gekregen van de inspectie.

“Elke zwakke school is er één teveel”, zegt voorzitter Den Besten. “Deze scholen moeten echt aan de slag want het risico op onvoldoende niveau dreigt daar. Dat is lastig gezien de bezuinigingen, het passend onderwijs en de veranderende jeugdzorg, maar gelukkig daalt het aantal zwakke basisscholen wel de laatste jaren”.

© Nationale Onderwijsgids